Svenskt silver i terräng-EM

– Jag visste att jag skulle bli tvåa när det var 500 meter kvar.
Meraf Bahta sprang med stort självförtoende när hon på söndagen tog silver i EM i terränglöpning. På den snabba banan i slovakiska Samorin spurtade Meraf ner den norska stjärnan Karoline Bjerkeli Grövdal. Marginalen till Turkiets storfavorit Yasemin Can stannade på 15 sekunder över de åtta kilometerna

Yasmine Can dök upp som europée förra året och snodde guldet på 5000 meter i EM i Amsterdam framför Meraf Bahta. Den förre kenyanskan som tidigare hette Vivian Jemutai har i år gjort 14:36.82 på 5000 meter. 
– Jag kände mig stark idag, förklarade Meraf sin tuffa öppning där det var hon som drog upp farten på med Yasmine Can i hälarna. 
Med den hårda öppningen spräcktes fältet upp och när Yasmine Can blev mer offensiv kunde inte Meraf hänga med utan hamnade i ett kallt ingemansland. En isande vind svepte ner och påminde löparna om att det är vintermånad och att Samorin i Slovakien ligger endast ett tiotal mil ifrån Alperna. 
– Det var så kallt i motvinden, säger Meraf och jag ville inte springa ensam utan det var bara skönt när Karro kom ikapp.
Karro är Karoline Bjerkeli Grövdal, norskan som både 2015 och 2016 tagit brons i terräng-EM. För två månader sedan vann Karoline det millopp i Norge där Meraf Bahta satte nytt svenskt rekord på 10 km landsvägslöpning med 31.44.
Den här söndagen var dock Meraf säker på att hon skulle ta norskan. I alla fall med 500 meter kvar.
– Ja. jag visste att jag skulle bli tvåa, sade Hällelöparen som har spurten efter sin 1500 meters-satsning 2017 medan Grövdal är 10000 meters-specialist. 

Den andra svenska deltagaren i damernas lopp, Örgrytes Maria Larsson, gjorde också hon ett starkt lopp och var 19:e i mål 1.02 efter Meraf. Notablelt är att Sverige hade kunnat vara med i toppen på lagtävlingen med sitt bästa lag. Kanske hade det räckt med att Isabelle Brauer och Sara Kristiansson sprungit i seniorklassen istället för i U23. Nu var det i och för sig nära medalj också för tjejerna i U23-laget som slutade fyra totalt efter det att Isabelle blivit sexa, senior-NM-mästaren Sara Kristiansson 21:a och Isabella Andersson 25:a

Resultat, EM i terränglöpning 2017:
8 km damer: 
1) Yasmine Can, Turkiet, 26:48
2) Meraf Bahta, Sverige, 27:03
3) Karoline Bjerkeli Grövdal, Norge, 27:04
----
19) Maria Larsson, Sverige, 28.05
77 fullföljande