Svenskduellen i New York Marathon

Klarar de under 2.40? Charlotte Karlsson och Anders Södergren har samma tidsmål när New York Marathon avgörs på söndag.

På söndag avgörs världens största maratonlopp. Mer än 60000 löpare är anmälda till årets New York Marathon. Bland dem finns drygt 700 svenska löpare. Även om ingen svensk löpare kommer att synas i direktsändningen (Eurosport 15.15) så finns det en intressant "match i matchen". I huvudrollerna skidlegendaren Anders Södergren och EM-satsande maratonspecialisten Charlotte Karlsson.

Både Anders och Charlotte satsar på att springa under 2.40 i New York Marathon. Frågan är dock om den gamle skidhjälten kan matcha Charlottes tider. För två månader sedan klarade han en halvmara på 1.19, men var rejält sliten efteråt. Även om han som skidåkare varit van att vara ute i många timmar så är det här med maraton inget som lockat Anders tidigare:
- Jag har aldrig varit sugen på att springa ett maraton på asfalt, men kombinationen av upplevelsen och att New York Marathon är det största man kan springa lockar förstås. Jag är van att springa tre–fyra timmar långa pass under barmarksträ­ningen, men aldrig på så hårt underlag som det blir i New York, sade Anders när han antog Runner's Worlds utmaning att springa New York Marathon.

Anders Södergren har tränat tillsammans och fått coachhjälp av Charlotte Karlsson. Men på söndagen har Charlotte Karlsson fullt fokus på sin egen prestation. Målet för Charlotte är att återigen ta en plats i maratonlandslaget till EM i Berlin 2018. En tid under 2.40 är målet även för Charlotte som har 2.42.29 från EM i Zürich 2014. som personbästa.

Charlotte Karlsson har fått en startplats i den kvinnliga elitfältet. Med start en kvart innan det övriga startfältet riskerar svenskan att helt få göra sitt eget lopp. För det kommer att gå snabbt i damtäten. Kenyanskan Mary Keitany jagar sin fjärde seger i New York och vann i april London Marathon på 2.17.01.

- Att vara en av dem som vunnit flest gånger I New York är stort och att passera legendarer som Paula Radcliffe I den statistiken skulle vara fantastiskt, sade Keitany på en presskonferens inför loppet. 
Mesta New York-segraren I New York är norskan Grete Waitz som vann loppet nio gånger.

Keitany är storfavorit i damernas lopp. Betydligt mer öppet är det i herrklassen. Kenyanen Wilson Kipsang har ett personbästa på 2.03.13, men bröt Berlin Marathon för drygt en månad sedan. Frågan är om det var för att spara sig för New York eller om det är något annat problem som stör Kipsangs löpning. Etiopierna Lemi Berhanu (2.04.33) och Lelisa Desisa (2.04.45) har båda vunnit Boston Marathon och kommer nu att göra ett försök att utmana fjolårssegraren Ghirmay Ghebreslassie från Eritrea. 

Rutinerade Fredrik Uhrbom är snabbaste svensk i startlistan. SM-fyran från ASICS Stockhom Marathon, Linus Hultegård, är också anmäld men har haft problem med en knäskada och kommer inte att tävla i söndagens lopp.