Se dokumentären om "Breaking2" här

I veckan släppte National Geographic sin nästan en timme långa dokumentär "Breaking 2". I den nästan en timme långa dokumentären får vi följa försöket i maj 2017 att med tillrättalagda förhållanden springa maraton under två timmar. I dokumentären får vi följa förberedelserna och Eliud Kipchoges fantastiska maratonlopp på 2.00.25. Men vi får också komma nära världens främsta maratonlöpare på ett sätt som sällan getts möjlighet till.

Det var tre av världens bästa löpare som fick chansen i Nikes "Breaking2"-projekt. Förutom OS-mästaren Eliud Kipchoge även etiopiern Lelisa Desisa och Eritreas Zersenay Tadese.
I dokumentären får vi följa de tre, men redan vid testerna så är det uppenbart att det är Eliud Kipchoge som har de bästa förutsättningarna. 
Faktum är att vetenskapsmännen konstaterar att Eliud Kipchoge tränar optimalt.
– Eliuds utyrmme för förbättring är inte lika stort som de andras, säger Nike-anställda fysiologen Brett Kirby i dokumentären,
– Han äter och tränar utmärkt. Han gör redan allt nästan perfekt. Vi har studerat hans träning - vi analyserade den matematiskt-och hittade inte mycket att förbättra. 

Eliud Kipchoge som i helgen vann Berlin Marathon, sitt åttonde maraton av de nio han startat i, framhåller sina träningskompisar och teamer som hjälper honom: 
– Man kan inte träna ensam och få en bra tid. Det är ett lagarbete. Jag värderar det högt.

Eliud Kipchoge är mångmiljonär, en av de bästa löparna någonsin, men han lever ett enkelt liv hemma i Kenya. 
– Jag tror på ett lugnt, enkelt liv med låg profil.
– Om man lever enkelt, tränar hårt och är ärlig... Då är man fri.