Så fixar du startplats i New York Marathon

Har du tur i spel? Eller är du en vass löpare i din åldersklass och kan visa upp tider från halvmara eller maraton? Då kan du få en plats i årets New York Marathon. I veckan öppnade anmälan till New York Marathon söndagen 4 november 2018. Eller rättare sagt anmälan till lottdragningen om startplatser och anmälan för löpare som kan visa upp bra tider. En av sex som deltog i lotteriet till 2017 års lopp fick en startplats. Vill man vara säker finns två svenska researrangörerna som har garanterade startplatser. Men det kostar. Världens största maratonlopp har också maratonvärldens högsta startavgifter.

Numera kostar det inget att vara med i lotteriet vilket innebär att fler tar chansen att på det sättet få en startplats. Tidigare kostade bara lotten 100 kronor men 2016 stämdes arrangören New York Road Runners Club för att hanteringen av startplatser var ett brott mot staten New Yorks lagar för lotterier. De två löparna som lämnat in stämningen fick rätt. New York Road Runners blev tvungna att betala tillbaka alla lotteriavgifter sedan 2012 till alla som detagit i lotteriet. Dessutom har man tvingats ta bort avgiften fram till 2019.

Lotteriet är ett sätt att fördela delar av de 60000 startplatserna i loppet. Hur många platser som lottas ut beror på övriga anmälningar. Researrangörer, kvallöpare och välgörenhetslöpare går helt enkelt före i kön. Till 2017 års lopp lottade arrangören New York Road Runners Club ut 16211 startplatser. Totalt hade 98247 anmält sitt intresse. Det gav alltså en ”vinstchans” på 16,5 procent – en av sex får en startplats.

Fram till 15 februari är det öppet att gå med i lotteriet om att köpa en startplats. Dragning görs 28 februari 2018. Är man en av de lyckliga som får plats är anmälningsavgiften 358 dollar, alltså motsvarande drygt 3000 kronor. Amerikanska medborgare betalar mindre – de svenska researrangörerna mer –  för sina garanterade startplatser.

Lotteriet är ett sätt att få en startplats. De flesta svenskar som springer New York Marathon reser och får sin startplats med någon av de två svenska auktoriserade researrangörerna. Både SpringTime Travel och PWT Travel/SRRC Marathonresor lär har platser kvar till höstens TCS New York City Marathon som 2018 avgörs söndagen 4 november.

New York Marathon är världens största maratonlopp, 50 773 fullföljde loppet 2017, deltagarrekordet sattes 2016 när 51,388 löpare fullföljde. New York Marathon är även ett favoritlopp även för svenskar. Med 665 fullföljande löpare från Sverige i 2017 års lopp så var det bara fler svenskar på startlinjen i maratonloppen i Stockholm och Berlin. 

Kvaltider för åldersgrupper

Det finns även en möjlighet att kvala in till loppet. Är du en snabblöpare finns också chansen att få en plats (nåja den kostar fortfarande 358 dollar) om du gjort en snabb halv- eller helmara under 2017. Men tiderna är tuffa, se nedanstående tabell: