Rekord för Lisa och David i Ultravasan 45

Snabbast till Mora: David Nilsson vann 2018 års Ultravasan 45.

På de torra och lättsprungna stigarna gick det undan från starten i Oxberg i Ultravasan 45. Förra årets VM-löpare i maraton, David Nilsson, Högby IF, och Lisa Ring, IK Nocout.se, sprang in på nya banrekord. David vann herrklassen på 2.39, 33 och Lisa damklassen på 3:03.00 när hon tog sin andra seger i loppet.

David sade innan att seger var viktigare än tid men blev länge matchad under loppet av Linus Rosdal, KFUM Örebro.
– Någonstans med 18 kilometer kvar så fick jag en lucka och höll den sedan in i mål, berättar David Nilsson.
David Nilsson sprang VM i maraton för ett år sedan och trots det nya banrekordet ska det inte bli fler långa lopp på ett tag. Kanske något halvmaraton i höts, någon mara det närmaste året, men annars är det kortare distanser som gäller. 
– Men om jag fortsätter att vara småskadad som jag varit nu så funkar det inte att köra fart. Då passar det med lite längre lopp även om det inte är optimalt heller, funderar David. 

David vann med en minuts marginal, men andraplatsen bakom David var en positiv upplevelse för Linus:
– Vi låg tillsammans ganska länge men sen visste jag ju att han är mycket bättre än mig. Jag hade ingen chans när han bestämde sig men det var jätteroligt att få springa lite med honom. Inspirerande, säger Linus.
Hur värderar du den här insatsen?
– Senaste året har jag tränat dåligt och tappat motivation. Då tänkte jag att jag skulle testa det här. En kompis var med i en trafikolycka och då kom tanken att man kan inte gå och vänta tills man är i bra form. Man får vara glad att man kan springa. Det här var ett kul och ett väldigt bra arrangemang.

Tredjeplatsen gick till förra årets Ultravasan 90-vinnare Elov Olsson drygt sex minuter bakom David Nilsson.

Linus Rosdal pressade länge David Nilsson och var bara 1.03 efter landslagslöparen i mål.
Lisa Ring tog en skön ny seger Ultravasan 45.

Lisa slog rekord – utan klocka

Lisa Ring, som liksom David sprang VM i maraton för ett år sedan, vann damklassen och slog sitt gamla banrekord med dryga minuten. Hon vann 2016 och var tvåa 2017.
– Jag är jätteglad. Jag hade lovat mig själv att ta rygg på Jasmin (Nunige). Men jag lyssnade på kroppen och den sa att jag skulle springa, berättar en lycklig Lisa.
– Jag sprang helt utan krav på mig själv och kollade inte på klockan.

Hur värderar du segern? Eller är känslan det viktigaste?
– Det är känslan som är det viktiga. Sen måste man våga visualisera att man vinner. Jag har känt något i mitt huvud som har längtat och det är det som är avgörande i slutändan.

Jasmin Nunige, Schweiz, blev tvåa på Ultravasan 45. Efter två segrar på Ultravasan 90 2015 och 2016 var hon tillbaka i Mora efter skadebekymmer.
– Jag är inte van att springa tävling. Det var mitt andra lopp i år. Jag startade nog lite för hårt och fick betala för det i mitten på loppet. På slutet kändes det bra och jag kunde öka farten och avancera till andra plats. Det var härligt att springa idag. Det var perfekta förhållanden. Jag gjorde ett bra lopp men har mycket jobb för att komma tillbaka till gammal form.

Trea blev Sofia Byhlinder, Runnersway IF, uppväxt i Orsa och Mora.
– Jag har haft så ont sista milen så det var bara att försöka komma i mål. Men jag är grymt nöjd med tiden, säger Sofia som sprang i mål på 3.15,22.

Vad säger du om att bli trea bakom två så meriterade löpare?
– Det var jätte jättekul. Men jag hoppas ändå kunna springa lite snabbare nästa år.

Ultravasan 45 herrar
1) David Nilsson, Högby IF/MotionMetrix, 2:39:33
2) Linus Rosdal, KFUM Örebro Friidrott, 2:40:39
3) Elov Olsson, Ockelbo SK, 2:45:40
4) Fredrik Eriksson, IK Akele, 2:49:57
5) Pontus Rudberg, IK Akele, 3:01:59

Ultravasan 45 damer
1) Lisa Ring,  (SWE) W21, IK nocout.se, 3:03:00
2) Jasmin Nunige, (SUI) W45, Track Club Davos, 3:12:41
3) Sofia Byhlinder, Runnersway IF, 3:15:22
4) Camilla Larsson, 3:25:51
5) AnnikaNilsson, IK Akele, 3:27:35