Nya mästerskap väntar innan året är slut

Tvåan Mikael Ekvall och segraren Napoleon Salomon efter söndagens SM i terränglöpning

Säsongen är inte slut för flera av de svenska löparstjärnorna. Under november och december avgörs först NM och sedan EM. Redan nästa helg är det nordiska mästerskapet i danska Middelfart. Sverige kommer att ha full representation med i både senior- och juniorklasser.

Bland de som nu är uttagna att representera Sverige i NM återfinns flera av de löpare som stod på pallen på SM. I herrlaget finns dubbla guldmedaljören Napoleon Solomon, Tureberg, silvermedaljörerna Mikael Ekvall, Strömstad, och Daniel Lundgren, Tureberg, samt David Nilsson, Högby och John Kingstedt, Huddinge som tog var sitt brons.
– Napoleon Solomon är i ett läge där han ska växla över från fem SM-guld på ett par månader till att utmana den internationella eliten. Tänk att han gör detta under sitt första år som senior. Och han har med sig Mikael Ekvall och David Nilsson som tillsammans har tagit medaljer i sex av de sju senaste terräng-NM, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare.

Även damlaget utgörs av löpare som tog fina placeringar vid SM - Sävedalens Sara Christiansson, silver på 4 km, och Sara Holmgren, brons på 8 km. Även Maria Larsson, Örgryte och Ida-Maria Nicklasson, Finspång, är med i laget. Maria sprang in som fyra på båda distanserna i helgen och Ida-Maria blev femma på 8 km.
– Meraf Bahta är tyvärr inte tillgänglig för NM och Samrawit Mengstaebs debut får vi vänta på till dess IAAF upphäver stoppet för nationsbyten. Men vi har ett starkt lag med oss även på damsidan, fortsätter Lorenzo.

EM i terränglöpning avgörs den 10 december i Samorin, Slovakien och uttagningen dit sker i slutet av november.


Samtliga uttagna löpare till NM och JNM i terräng
Män
Napoleon Solomon, Tureberg FK
Mikael Ekvall, Strömstrad LK
David Nilsson, Högby IF
John Kingstedt, Huddinge AIS
Daniel Lundgren, Tureberg FK

Kvinnor
Sara Holmgren, Sävedalens AIK
Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Maria Larsson, Örgryte IS
Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK

Pojkar 19
Sebastian Nilsson, Mölndals AIK
Miguel Palm, Mölndals AIK
Leo Magnusson, Sävedalens AIK
Omar Mahamed Ismael, Högby IF

Flickor 19
Alice Greberg, Mölndals AIK
Elsa Wallenius,  Västerås FK
Beatrice Brink, IF Kville
Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF