NM-medaljörer klara för terräng-EM

Suucélaget från NM i terränglöpning har fått klarteckan att springa EM i terränglöpning: Mikael Ekval, Napoleon Solomon, John Kingstedt och David Nilsson.

Alla individuella medaljörer från NM får åka till EM i terränglöpning. Lägg därtill det kanske största medaljhoppet, Hälle IFs Meraf Bahta, och ett fullt lag juniorklassen K22. Totalt var det nio namn landslagsledaren Lorenzo Nesi nominerade på tisdagen. Terräng-EM avgörs 10 december i Slovakien – och fler löpare kan få chansen efter Warandeloop i Holland om två veckor.

I terräng-EM tävlas det om medaljer både individuellt och i lag. Herrseniorerna springar 10 km och damerna 8 km på en varvbana. 
– Det är första gången på nio år som vi har ett manligt lag med igen på terräng-EM, säger Lorenzo Nesi. Nappe (Napoleon Salomon) var med om att ta ett lagbrons i M22-klassen som 20-åring för tre år sedan. Nu är det 2.0-versionen utav honom som ska leda männen till en ny framskjuten placering efter trippelvinsten i lördags på NM med David (Nilsson) och Micke (Mikael Ekvall), 

Efter en solklar vinst på nordiska i danska Middelfart är Napoleon laddad inför ännu ett landslagsuppdrag.
– Jag vill åka dit och göra bra ifrån mig. Jag hoppas kunna bli topp-10. Kommer jag dit laddad kan jag nog ta en bra placering, säger Napoleon Solomon.

På terräng-SM i Visättra sprang Meraf Bahta hem två SM-guld. Årets terräng-EM bli Merafs första sedan 2014.
– Oerhört kul att ha Meraf Bahta tillbaka i laget, tre år efter hennes brons i Borovets.
Än så länge är det dock inte fullt lag i damseniorklassen.
– Jag hoppas att förstaårssenioren Maria Larsson ska få sällskap av minst en tjej till, säger Lorenzo.

20-åriga Sara Christiansson som vann seniorklassen i NM kommer istället att anföra det svenska juniorlaget med Isabelle Brauer och Linn Söderholm. 
 
NM-mästaren Sara Christiansson från Sävedalen är själv otroligt glad över att ha blivit uttagen. Detta blir Saras andra terräng-EM.
– Att få springa EM även i år ska bli otroligt roligt, eftersom jag vet att jag i väldigt bra form samt är väl förberedd. Det ska även bli extra roligt att få tävla i lag, då det inte sker så ofta inom friidrotten, säger Sara och fortsätter:
– Till det individuella loppet, så är målet först och främst att förbättra min placering från förra året. Jag har även förhoppningar om att bli topp-10.

Här är de uttagna löparna
Män
Napoleon Solomon, född 94, Turebergs FK
David Nilsson, född 87, Högby IS
Mikael Ekvall , född 89 Strömstad LK
John Kingstedt, född 92 Huddinge AIS

Kvinnor
Meraf Bahta, född 84, Hälle IF
Maria Larsson, född 94, Örgryte IS
Varje nation får starta med högst sex deltagare/klass, varav de tre främsta räknas i lagtävlingen.

K22
Sara Christiansson född 97, Sävedalens AIK
Isabelle Brauer, född 96, Hässelby SK
Linn Söderholm, född 96, Sävedalens AIK