Napoleon 23:a i terräng-EM

Han gjorde som han hade sagt. Satte full fart från början och var snabbt med i täten.
– Jag ska vara med där framme när jag har mina bästa dagar, men det var inte en sådan dag idag, säger Napoleon Salomon som trots att söndagen inte blev som han hoppats ändå var bäste svensk i herrarnas 10 kilometer i terräng-EM.

Nu blev det till slut 23:plats för den svenske terrängspecialisten som haft så många framgångar under höstsäsongen. 
– Jag öppnade som jag skulle, det var bra fart, det var det jag ville men kände jag att det inte gick, jag skulle inte hålla det, berättar Napoleon och analyserar vidare:
– Jag hade en förkylning tidigare i veckan och den tog lite hårdare än vad jag trodde. Hjärnan ville, jag hade vilja, men jag var alldeles för svag i kroppen idag. 

Den svenska förstaårsenioren har höga krav på sig själv. Trots att han efter den hårda öppningen fick ett jobbigt lopp där han tappade placering för placering ner till 23:e plats blev Naploeon bäste svensk. Den snabba gräsbanan på en ryttarstadion några mil utanför Bratislava i Slovakien passade uppenbarligen inte de svenska killarna särsklit bra. Mikael Ekvall var den som ändå höll hela vägen. Med jämn fart klarade han en 30:e plats, medan David Nilsson, Daniel Lundgren och Andreas Åhwall höll koll på varandra längre bak i fältet. 

Liksom de senaste åren fortsätter Turkiet att dominera resultatlistorna. Herrklassen vanns nu av Kaan Kigen Özbilen, ytterligare en kenyan som fått nytt namn och nya möjligheter med turkiskt medborgarskap. Under sitt tidigare namn Mike Kipruto Kigen han han tidigare tagit silvermedaljer på 5000 och 10000 meter i de afrikanska mästerskapen. 
 

Resultat, EM i terräng 2017:
Herrar:
1) Özbilen Kaan Kigen, Turkiet, 29:45
2) Adel Mechaal, Spanien, 29.54
3) Andrew Butchart, Storbritannien, 30:00 
---
23) Napoleon Salomon, Sverige, 30.47
30) Mikael Ekvall, Sverige, 31.03
58) David Nilsson, Sverige, 31.53
60) Daniel Lundgren, Sverige, 32.00
64) Andreas Åhwall, Sverige, 32.13
---
76 fullföljande
Lag (de tre bästa placeringarna):
1) Turkiet, 17
2) Spanien, 20 
3) Storbritannien, 35
10) Sverige (Salomon, Ekvall och Nilsson). 111