Sköna segrar för Napoleon och Maria

30 km istället för 3000 meter, otaliga backar istället för 35 hinder och sju vattengravar. De båda hinderspecialisterna Napoleon Solomon, Turebergs IF; och Maria Larsson, Örgryte IS, vann klara segrar på 30 km i det 53:e Lidingöloppet som avgjordes på lördagen.

Napoleon Solomon från Turebergs IF vann 30 km i överlägsen stil och tog den första svenska segern på nio år. Segertiden skrevs till 1.38.47 och marginalen blev hela 1.05 till tvåan Minale Yetsedaw Belie, Etiopien.
- Jag har inte sprungit så här långt förut på tävling, mitt fokus är banlöpning, säger Napoleon som sprang 3000 meter hinder i VM i London.
– jag visste inte riktigt hur jag skulle lägga upp loppet, säger Napoleon som tidigare år har satt flera banrekord i juniorklasserna i Lidingöloppet.

Tidigt i loppet gick han loss tillsammans med tre andra löpare. Täten decimerades snart till två löpare, Salomon och Minale Yetsedaw Belie från Etiopien.
- Det är en tuff bana men jag kunde springa avslappnat hela vägen. Jag fokuserade på att spara energi och disponera loppet klokt, men ville samtidigt hålla farten uppe så när jag märkte att den sjönk, gick jag upp och lade mig först.
Med drygt sex kilometer kvar till mål, fick Belie ge sig och Solomon var i ensam ledning.
- Det kändes väldigt bra under loppet, en härlig känsla. Jag kände att jag var starkare och när han väl släppt, kunde jag springa de sex sista kilometrarna med vetskapen att jag skulle vinna loppet. Tiden var inte viktig den här gången, säger Napoleon Solomon.
Det är första gången sedan Mustafa Mohammed vann 2008, som en svensk tar hem segern på 30 km. Tvåa blev Minale Yetsedaw Belie och trea Mikael Ekvall, Strömstad LK.
- Det är fantastiskt kul att se så offensiv löpning från en svensk löpare, säger expertkommentatorn Magnus Bergman om Napoleons lopp.

Även i damklassen var det en hinderspecialist som vann när Maria Larsson, Örgryte IS, uppreade fjolårssegern. Segertiden blev 1.55.19.
- Det blev väldigt jobbig och jag glad att jag är i mål, jag har inte sprungit så här långt sedan förra Lidingöloppet, sade en glad men trörr Maria Larsson. 

Maria gick ut lugnt och lät etiopiskan Tefera Hiwat springa iväg. I backen efter Bosön med 12 km kvar var Maria ikapp. Sista milen var det endast herrlöpare kvar att passera.
- Det är tacksamt att många killar har högre ambitioner än vad de är tränade för, jag har sprungit om många de sista 10 km och det peppar, ler Maria.
Men det var inte utan att kämpa som Maria kunde ta sin andra raka seger.

- Jag hade stabila kilometerpasseringar och tänkte att om någon kommer ikapp så är hon trött för då har hon sprungit fort. Men jag har aldrig varit så glad att nå en mållinje! Det är första gången jag springer så här långt sedan Lidingöloppet förra året, säger Maria som ser TCS Lidingöloppet som Sveriges klart roligaste motionslopp.
Tvåa blev Ida-Maria Nicklasson från Finspångs AIK, som var 1.02 från segern, på tredjeplatsen sprang trailspecialisten Ida Nilsson, Högby IF, in.

Mikael Ekvall var snabbast av alla på sista milen och kunde avancera från sjätte till tredje plats.
Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK gjorde ett nytt starkt lopp och var endast minuten efter Maria Larsson i mål.

Resultat Män 30 km

1. Napoleon Solomon, Turebergs IF, 1:38:47
2. Minale Yetsedaw Belie, Etiopien, 1:39:52
3. Mikael Ekvall, Strömstad Löparklubb, 1:40:13
4. John Musee, Maasai-Athletics, 1:40:19
5. Johan Fagerberg, Finspångs AIK, 1:44:07

Resultat Kvinnor 30 km

1. Maria Larsson, Örgryte IS, 1:55:19
2. Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK, 1:56:21
3. Ida Nilsson, Högby IF, 1:57:08
4. Tefera Hiwat, Etiopien, 1:59:14
5. Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 1:59:36

Alla resultat från Lidingöloppet 30 km