Konstnären som gör löpning till konst

Här är konstnären som riktigt snöat in på att måla motiv som handlar om löpning.
​Vi hittar Vincent Dogna i Paris – var annars? Den här dagen iklädd Picasso-randig tröja visar han upp lite av sin produktion. En del kan du se här – och gillar du något så kan du köpa en affisch, vykort eller kylskåpsmagnet om originalmålningarna på mer än 4000 kr är för mycket.

I frustration att vara skadad och inte kunna springa greppade Vincent Dogna penslarna som han inte rört på 25 år. Målningen blev en sorts terapi. Så småningom läkte den där skadan och nu, snart tio år senare kan han springa igen, men nu är passionen för målningen lika stark som den han har för löpning.
– Det har utvecklats och när jag också började sälja så sade jag upp mig från mitt tidigare arbete för att bara måla – och springa, berättar Vincent som har atelje i Paris och en onlinebutik där han säljer affischreproduktioner av sina akrylmålningar.

Efter konstskolan i unga år fick Vincent arbete i den ibland ohälsosamma reklambyråvärlden.
– Jag var 28 år då jag upptäckte löpningen. Då rökte jag två paket cigaretter om dagen men drog ner och började träna.
Totalt har det sedan 1995 blivit 32 maratonlopp. Det senaste 2016 i Lausanne.
– Men det blev nog det sista, halvmaraton räcker bra nu när jag blivit äldre.
Målarkarriären tar också allt mer och mer tid. Sedan 2009 har Vincent haft 136 utställningar. De senaste åren har det även förekommit andra motiv, men alltid handlar det om konditionsidrott och fortfarande är det ofta teman kring maraton.

Målningen ovan har länge varit Vincents favorit. Le temps qui court på svenska ungefär Tiden som går menar han visar vad löpning handlar om, att alla åldrar kan springa men också att löpning inte har några kulturella gränser och att vi kan springa tillsammans oavsett var vi kommer ifrån eller hur vi ser ut.