Johan Larsson snabbast på Nyårsafton

På väg tillbaka till landslaget. Johan Larsson siktar mot EM i maraton 2018.

Det gick fort i många lopp på Nyårsafton. Snabbast gick det i Helsingborg när Johan Larsson visade att han är tillbaka i Sverigeeliten. Tiden 29.39 på den kontrollmätta tvåvarvsbanan är en av 2017 års snabbaste tider på 10 km landsväg. Även i de större loppen i Göteborg och i Kalmar gick det riktigt fort.

Johan Larsson var bara fem sekunder från sitt personbästa på 10 km landsväg när han vann det Sylvesterloppet i Helsingborg. Tiden ger också besked om att Johan är tillbaka i eliten. Johan drabbades 2016 av överträningssymptom och tävlade inte på 15 månader mellan februari 2016 och maj 2017.  
Johan berättar öppenhjärtigt om sin överträning och sin kamp för att komma tillbaka i sin blogg
Tiden i Helsingborg var ett formbesked och ett kvitto på att träningen funkar igen – och nu väntar 2018 en intressant maratondebut.
– Med anledning av att känslan har varit så bra i kroppen under hela hösten så har jag bestämt mig för att springa Sevilla marathon den 24 februari. Målsättningen där är att springa på under 2.18 vilket i så fall skulle innebära att jag kvalar in till EM i Berlin i augusti.

– Jag har aldrig sprungit en mara tidigare och jag måste vara ödmjuk inför uppgiften eftersom jag inte vet hur kroppen svarar efter 30 kilometer då loppet börjar. Jag känner att sub 2.18 känns som ett bra och realistiskt mål men vet att det kommer att bli tufft. Det känns bra att min debut på maran sker just i Sevilla för det var där jag tänkte göra min maratondebut 2016 men där jag var tvungen att kasta in handduken med anledning av mitt hälsotillstånd.

Nya rekord i Kalmar

2017 års  snabbaste svenska tid på 10 km landväg satte Högby IF:s David Nilsson i Berlin med 29.21 i ett lopp i Berlin. David avslutade sitt år 2017 med att sätta banrekord på 5km i Sylvesterloppet hemma i Kalmar.
– Jag fick problem med en hälsena vid terräng-EM och fick vila en vecka och känner mig i min sämsta form och valde därför att springa 5 km, säger David som ändå sprang femman på 14.53.
Men det fick ändå riktigt fort på 10 km. Spårvägens Olle Walleräng tog det 25 år gamla banrekordet med tiden 30.35.
Med 1085 anmälda och 987 i mål var det också deltagarrekord för loppet.

Sara Holmgren rekordsnabb i Göteborg

Tjejmilenvinnaren 2017, Sara Holmgren, var Nyårsaftons snabbaste tjej på 10 km. Örgrytelöparen satte också barnrkord när hon vann Sylvesterloppet hemma i Göteborg med tiden 35.00. Mikael Ekvall som är 2017 års snabbaste svensk på banan med 28.51,71 avrundade året med att vinna herrklassen på 30.03.
Trots att man inte kom upp till fjolårets deltagarantal var arrangerande Solvikingararna lite överumplade av att 1430 löpare kom till start.
– Vi blev helt överrumplade över hur många som deltog att vi var korta på säkerhetsnålar, bananer och medaljer, skriver man i en ursäkt på hemsidan. 

----

I Vallentuna norr om Stockholm sprang  366 löpare fem eller tio kilometer vilket är precis under rekordantalet på 369. I damernas tävlingsklassen på 5 km vann Mikaela Larsson, 2017 års svenska maratonmästarinna före SM-tvåan Lisa Ring. 

----

Många av de drygt tio lopp som ordnades på Nyårsafton hade perfekt underlag. Men i Nora i Bergslagen var det snöslask och ishalka. Men traditionen med Sylvesterloppet i Nora är stark och i det 36:e loppet stod närmare 200 löpare på startlinjen. Orienteraren Martin Regborn som i löpning tävlar för  KFUM Örebro lät sig inte störas nämnvärt av det sliriga underlaget och klarade kvartsmaran runt Åsbosjön på 33.25. Men Martins motståndare hade det desto kämpigare. Tvåan Fredrik Johnsson, Örebro AIK var,  dryga fem minuter efter.Nästan lika överlägsen var  Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro, som med tiden 41.21 var fyra minuter före tvåan..