Isabellah har nya mål i sikte

För första gången på tio år har Isabellah Andersson inte tävlat alls under löparsäsongen. När den svenska löparsäsongen avslutades med terräng-SM i helgen var den åttafaldiga Stockholm Marathon-vinnaren hemma i Trollhättan och tog det lugnt.

– Träningen har inte riktigt gått så bra som jag hade önskat den senaste tiden, berättar Isabella, som blev mamma för andra gången i april.
När Isabellah fick dottern Beyoncé för snart nio år sedan kom hon igång med träningen snabbt och vann Stockholm Marathon endast fem månader efter nedkomsten.

Den här gången planerade Isabellah att ta det lugnare. I somras var hon igång med träningen ganska bra, men under hösten har det gått sämre:
– Det är jobbigt med en liten kille på sex månader. Det har blivit många nätter med lite sömn.

Isabellahs träningsmodell har alltid krävt att hon kan vila ordentligt mellan träningspassen så att hon varit fräsch inför varje pass.
– Vi planerar att åka till Kenya och träna i vinter. Då blir det lättare för mig eftersom vi har en barnflicka i Kenya som kan ta hand om Lennox. Jag får också hjälp med matlagningen så det blir mer tid för vila.

Efter tio år i landslaget, åtta segrar i ASICS Stockholm Marathon och 31 SM-guld (fler än vad någon annan friidrottare lyckats ta) är Isabellah inställd på att satsa vidare.  Målet är OS i  Tokyo 2020. EM i Berlin i sommar blir ett delmål.
– Isabellah är på gång med träningen nu, men vi får vänta och se hur det går till fram i vår, säger Isabellahs man och tränare Lars Andersson.
– Det är viktigt att Isabellah kan träna ordentligt i vinter, sedan får vi försöka hitta ett maratonlopp i vår där hon kan kvala in. Det är tufft i maraton eftersom man bara får en eller kanske tå chanser att klara kvaltiden.

EM är lite speciellt när det gäller maratonlöpning eftersom EM både är en individuell tävling och en lagtävling.
På damsidan finns det goda möjligheter att få ihop ett lag (max sex startande, de tre snabbaste räknas i lag tävlingen).

Svenska friidrottsförbundet har fastställt följande kvalgränser på damsidan; 2.38 för individuell start. För att skicka ett lag krävs att fyra löpare gör under under 2.40 i snitt. Dock måste samtliga fyra underskrida 2.42. Isabellahs svenska rekord är 2.23.41 från Dubai 2011. Bästa svenska tiden under kvalperioden som började 1 augusti 2017 ör Hanna Lindholm, Huddinge AIS, med tiden 2:39.45 från Amsterdam Marathon 15 oktober.