Ida och svensk traillöpning i världsklass

Tre svenska trailstjärnor: Mimmi Kotka, Ida Nilsson och Emelie Forsberg bilden från det franska trailloppet Grand Trail les Templiers.

Tre svenskor bland de tio främsta på världsrankingen i traillöpning. 2017 har varit ett framgångsrikt år för Mimmi Kotka, Ida Nilsson och Emelie Forsberg. I den världsranking som ITRA - det internationella förbundet för traillöpning –
presenterar finns alla de tre svenskorna med på den sammanlagda topplistan. Högst rankad är Ida Nilsson som endast har fransyskan Caroline Chaverot och amerikanskan Megan Kimmel före sig på listan.
– Jag har lyckats hålla mig relativt skadefri och sprungit under ett helt år och inte varit tvungen att ändra allt för mycket i träningen eller ställt in något lopp på grund av skador, kommenterar Ida.

Kalmartjejen som i början av 2000-talet hade en framgångsrik karriär som banlöpare med flera  SM-guld på både 3000 meter hinder och 5000 meter har de senaste åren hittat traillöpingen – och radat framgångar och segrar. Hon har under året vunnit bland annat Ultravasan 90 km och KIA Fjällmarathon, Swiss Allpine Marathon och Transvulcania. 
I november avslutade hon årets säsong med ytterligare en seger när hon vann The North Face 50 Mile. I årssammanställningen rankar ITRA henne som trea i världen.
– När jag räknar samman årets träning och tävling kan jag trots allt konstatera att det har varit ett väldigt lyckat år. Fastän jag har gjort en del bra lopp och prestationer de senaste åren är faktiskt 2017 det första hela året sedan 2004 som jag har lyckats hålla mig relativt skadefri och sprungit under ett helt år, skriver Ida i sin blogg..
– Det är 13 år av att gräva sin egen grav och gräva sig upp igen, 13 år av envishet, uppgivenhet, övergivande av löpningen och återupptäckten av den igen, 13 år av att krossas, våga drömma, våga satsa, våga låta sig krossas igen. Löpning är egentligen väldigt enkelt, det är ju bara att springa, snabbt eller långsamt, runt, runt, från A till B eller upp och ner för ett berg. Ibland kan löpning ändå kännas fruktansvärt komplicerat och omöjligt men samtidigt är det ändå självklart och enkelt att jag väljer in löpningen i mitt liv om och om igen, förklarar den 36-åriga veteranen. 

Ida har sprungit fem 75-90 km lopp och fem 42-50 km lopp under året. 
– Det känns skönt att jag kan vara konkurrenskraftig men samtidigt inte lika förstörd efteråt som jag var vid de första tillfällena som jag sprang längre distanser. Jag gillar att tävla och jag hade tyckt att det varit tråkigt att bara springa ett par lopp per år.

I ITRA-rankingen är Ida trea i totalsammanställningen och etta i Large-klassen med trailrace mellan 70 och 99 km. Emelie Forsberg är rankad sjua totalt och Mimmi Kotka nia. Mimmi är rankad tvåa i den tuffaste kategorin med race över 100 km.

Tove Alexandersson för ovanlighets skull utan karta och kompass på väg mot seger Limone Extreme Skyrace vid Gardasjön i Italien.

Tove i världsklass – i tre idrotter

Notabelt är också att svenska orienteringsvärldsmästarinnan Tove Alexandersson finns med på rankingen som trea i kategorin Small (lopp upp till 42 km). Tove vann lite i skymundan under hösten Limone Extreme Skyrace – 29 kilometer med totalt 2.500 höjdmeter vid Gardasjön i Italien. Tove har haft ett fantastiskt år med två VM-guld i orientering på medel- och långdistans, och två VM-guld i skidorientering på medel- och sprintdistans. 


Här är världsrankingen från ITRA