Ida-Maria har rätt känsla för löpning

Ida-Maria Niklasson är den enda svenska topplöparen som i år med framgång lyckats kombinera de trre stora loppen: Göteborgsvarvet, ASICS Stockholm Marathon och Lidingöloppet (bilden).

Hon är höstens komet i löpar-Sverige. Ida-Maria Niklasson var tvåa i Lidingöloppets 30 km på 1.56.21, sprang sedan halvmaran i Å-stadsloppet på 1.17.20 och i helgen var hon femma på långa banan i terräng-SM. Framgångar som tar henne till debut i landslaget nästa helg i terräng-NM.
– Det känns bra även om jag kanske känner mig lite underlägsen i sällskapet, säger Ida-Maria som med framgång tävlat flitigt på alla möjliga distanser i år.

– Min tränare säger att jag kan springa på känsla och på intervallpassen byter jag till musik, då går det inte att lyssna på böcker.
Ida-Maria Niklasson

I terräng-NM i danska Middelfart  är det 7,5 kilometer terränglöpning som gäller. Ett lite oväntat landslagsuppdrag för Ida-Maria som har maraton som favoritdistans. 
– Det är roligare med längre lopp, de kortare tävlingarna springer jag mest för att få upp farten. 
– Nu letar jag egentligen efter ett bra maratonlopp innan årsskiftet eller kanske i början av nästa år för att försöka göra en tid under 2.40 på maraton. Jag vill ha ett tidigt lopp för att sedan också kunna springa ASICS Stockholm Marathon.

En tid under 2.40 skulle göra Ida-Maria aktuell för det svenska maratonlaget till EM i Berlin i augusti.
–Jag ska försöka förbättra mina resultat nästa år, säger Ida Maria som till nästa säsong lämnar moderklubben i Finspång för att tävla för Hässelby SK.

Kanske blir det till och med en löparklocka.
– Ja, jag funderar på det. Nu brukar jag ha lite koll med en app i mobilen, jag har den ändå alltid med och lyssnar på något när jag springer.
– Oftast är det poddar eller ljudböcker som jag lyssnar på. Jag gillar att läsa men har inte så mycket tid till det – och då är det perfekt att kunna göra det när jag springer.

Som ensamstående mamma och med arbete som gymnasielärare gäller det att hantera tiden effektivt. Ida-Maria lyckas med trix och fix få ihop så mycket som 12-14 mil i veckan. 
Vad är knepen?
– Jag åker aldrig iväg för att träna utan springer där jag är, på lunchen, på kvällarna när jag får barnvakt. 

Gamla skolkompisen från Finspång (Joni Jaako som sprang EM på 800 meter 2010) hjälper numera Ida-Maria med träningsupplägg. Ida-Marias träning innehåller allt som bör finnas enligt instruktionsboken: distans, tröskelpass, intervaller och långpass.

Men hur håller du koll på farterna?
– Min tränare säger att jag kan springa på känsla och på intervallpassen byter jag till musik, då går det inte att lyssna på böcker.
Löpningen har egentligen funnits med lite till och från Ida-Marias liv. Som 23-åring sprang hon 1999 sitt första maratonlopp – 4.23.09  i  Stockholm Marathon.
– Under flera år hade jag problem med körtelfeber som gjorde att jag inte kunde träna som jag ville. Men de senaste tre åren har det blivit allt mer och mer. 
I lopp efter lopp under 2017 har ida-Maria gjort avtryck. Hon tog överraskande SM-medalj på halvmaraton i Göteborgsvarvet. Två veckor senare var hon SM-fyra i ASICS Stockholm Marathon på 2.45.30. 
Lägg därtill en mängd segrar i mindre lopp. Och 11 november alltså landslagslinnet för första gången!