Här leder Uhrbom New York Marathon

Fredrik Uhrbom i täten av New York Marathon 2017.

Direktsändning från New York Marathon med miljontals tittare över hela världen.
Längst fram i täten svensken Fredrik Uhrbom. Bakom skymtar hemmafavoriten Meb Keflezighi och världsstjärnor från Kenya och Etiopien.
– Det var inte planerat på något sätt men ingen annan ville dra i motvinden, säger den rutinerade Fredrik Uhrbom.

New York Marathon har en tuff start uppför Verrazanobron. När det dessutom blåser mot blir det dubbelt jobbigt.
– Men jag bryr mig inte så mycket om det är uppför eller lite motvind, jag brukar kunna köra på i samma fart ändå. Jag hade tänkt springa i 3.30-fart och få en bekväm resa genom New York. Jag tror inte att det gick mycket snabbare. 

Tankarna när du upptäckte att du ledde New York Marathon?
– Jag brydde mig faktiskt inte utan jag låg i min fart. Men sedan så gjorde jag bort mig lite, ökade och var med där framme fortfarande vid andra (engelska) milen.

Med 16.37 på första 5 km och 10 km på 33.17 var Uhrbom på väg ner mot svenska EM-kvaltider.
– Nej, nej jag har inga EM-ambitioner och när jag passerade halvmaran på 1.11.34 var jag tvungen att dra ner på farten. Riktigt jobbigt blev det egentligen inte förrän på Femte Avenyn längs med Central park. De sista fyra kilometerna fick jag kämpa. 
I mål hade den 40-årige Spårvägen-veteranen 2.28.42, ett snitt på 3.31 per kilometer!
– Ja, ha ha, till slut blev det ju den snitt-tid som jag tänkt och jag har fått uppleva New York Marathon, säger Uhrbom som har en lång och framgångdsrik löparkarriär.
– De senaste åren har mina maratonlopp oftast varit som hare åt svenska elittjejer. Min egen maratonkarriär var egentligen tre lopp kort. Jag satsade 2011, sprang i Pyongjang i Nordkorea och Sevilla (personbästa 2.21.44) men när jag misslyckades i Tokyo Marathon efter att ha laddat och tränat i fyra månader tyckte jag inte det var värt det och lade  ner satsningen. 
Uhrbom vann ändå SM-guld i ASICS Stockholm Marathon 2012 och till meritlistan som maratonllöpare kan  han nu också lägga en 27:e plats som bäste svensk i TCS New York City Marathon 2017. 

Charlotte före Södergren

Charlotte Karlsson, Hässelby SK, fick det tufft att ensam i motvinden klara 2.40. Hon sprang i mål som 25:a på tiden 2.45.52 men var 18 sekunder före sin elev, skidlegendaren Anders Södergren som hon coachat för maratondebuten i New York.

Imponerande avslutning gav amerikansk seger

För första gången på 40 år blev det amerikansk seger i damklassen. På ett mycket imponerande sätt kunde Shalane Flanagan på de sista sex kilometerna springa ifrån storfavoriten kenyanskan Mary Keitany med en minut. Segertiden blev måttliga 2.26.53 vilket säger lite grann om söndagens tuffa förutsättningar i New York.

I herrklassen höll kenyanen Geoffrey Kamworor på att tappa segern på de sista meterna när landsmannen Wilson Kipsang kom rusande. Kamworor vann med bara 20 meters marginal med en segertid på 2.10.53.

Totalt deltog mer än 50000 löpare i 2017 års New York Marathon. 

Shalane Flanagan.