Diskade felspringare fick upprättelse

Martin Regborn och Johan Fagerberg fick pris som tvåa och etta men diskades – vilket under under några dagar gjorde Erik Anfält till segrare i Å-stadsloppet innan arrangörerna ändrade sig igen.

De kom i mål som etta och tvåa, sedan blev de diskade, men efter flera dagars utredning, är Johan Fagerberg och Martin Regborn återigen överst i resultatlistan från halvmaran i Å-stadsloppet. Fagerberg och Regborn har inte bara fått upprättelse, de får även tillgodoräkna sig halvmaratontiderna trots att de egentligen inte sprang helt rätt väg.

Turerna efter lördagens halvmaraton i  Åstadsloppet i Örebro får därmed ett lyckligt slut för Johan Fagerberg, Finspångs AIK  och debuterande landslagsorienteraren Martin Regborn.
Fagerberg var först i mål med segertiden 1.08.39 endast 17 sekunder från sitt personbästa från Bratislava i våras och Regborn tvåa på 1.09.01, den 16:e bästa svenska tiden 2017.
Fagerberg och Regborn fick också pris direkt efter loppet, men sedan det uppmärksammats att duon inte sprungit rätt väg så blev beslutet att stryka deras resultat.

Det var drygt tolv kilometer in i Åstadsloppet, när de båda tätlöparna skulle ta en skarp sväng som förcyklisten ledde dem fel. I stället för in på en asfaltsvägen blev det snett vänster in på en mindre grusväg. Se Kartutdraget här nedan.

Vi lade ihop Martin Regborns GPS-fil med banskissen för Å-stadsloppet. Felspringningen syns efter 12 kilometer.

– När det här skedde så stod en funktionär och skrek efter banan att löparna hade sprungit 500 meter för kort, och det spred sig och blev rabalder, vilket ledde till att vi tog beslut om att diska dem innan vi hade hunnit kolla ordentligt vad som egentligen hade hänt, berättar Daniel Persson i arrangörsklubben KFUM Örebro i Nerikes Allehanda..
– Men Martin (Regborn) hade GPS-klocka på sig och kunde visa i ett kartprogram exakt var han sprungit, så dagarna efter åkte vi ut och kontrollmätte båda sträckorna med mäthjul. Då visade det sig att Martin och Johan hade sprungit 23 meter för långt.
– Efter det ringde vi och kollade med Svenska friidrottsförbundet och med förbundsbanmätare, och alla var eniga om att vi skulle godkänna deras resultat, men att vi kanske borde göra en lite markering i resultatlistan av vad som hänt.
Erik Anfält, som vann tävlingen i 2016 och nu fick vara segrare även 2017 i tre dygn, är tillbaka på tredjeplatsen. Men någon omfördelning av priserna behövde inte ske.
– Nej, vi läte Johan och Martin behålla priserna för första- och andraplatserna, eftersom det var en arrangörsmiss som gjorde att de blev diskade, berättar Persson.

Ida-Marias bästa halvmaraton

Lite skymundan för kaoset i herrklassen gjorde Ida-Maria Nicklasson sin bästa halvmara någonsin. Hon vann damklassen på 1.17.27 på en tid som placerar henne som fyra på den svenska årsbästalistan för 2017.