Bränder stoppar årets mest hypade lopp

Mary Wittenberg och Richard Branson tvingades ställa in sitt första stora lopp i USA.

Superentreprenören Richard Bransons halvmara SF Half Bay i San Fransisco på söndag är inställd.
– Risken för skadlig rök från skogsbränderna i Kalifornien gör att vi inte har något annat val än att ställa in, säger Virgin Sports vd Mary Wittenberg som även var huvudperson när New York Marathon ställdes in 2012 in på grund av orkanen Sandy.

Det var meningen att loppet i San Fransisco skulle bli Mary Wittenbergs stora comeback på löparscenen i USA  som hon lämnade efter att under tio år fram till 2015 ha varit tävlingsledare för världens största maratonlopp, New York Marathon.
Wittenberg slutade för att istället vara med och starta upp en ny del i superentreprenören Richard Bransons imperium – Virgin Sports. Branson som började med en skivaffär på 1970-talet har numera ett 40-tal olika Virgin-bolag. Flygbolaget Virgin Atlantic, banken Virgin Money är några av de framgångsrika bolagen. Bransons kanske mest kända projekt är Virgin Galactic som planerar att arrangera turistresor till rymden men sedan 2014, då ett rymdplan störtade,  har inga fler testflygningar gjorts.

Mary Wittenberg, Virgin Sports vd, sade i en kommentar på fredagen enligt tidningen SF Chronicle att ”det inte var ett lätt beslut att ställa in loppet, men att det gjorts i samråd med myndigheterna.
23 personer har dött i samband med skogsbränderna i norra Kalifornien och minst 3 500 byggnader har förstörts.
– Det är på grund av hälsofaran som vi ställer in men det här innebär också vi inte tar av samhällets resurser utan att de istället kan koncentreras på de mest behövande, skrev Wittenberg i ett pressmeddelande, 

Wittenberg meddelade också att Virgin Sport och sponsorn ASICS kommer att donera 25 000 dollar var  till Röda Korset. I epost till deltagarna på fredagsmorgonen meddelade också Virgin Sports att alla deltagare ska få anmälningsavgifterna tillbaka. Virgin Sports har inte gått ut med några officiella deltagarsiffror.