Adhanom jagar ny seger i Hässelbyloppet

Abraham Adhanom från Eskilstuna har möjlighet att vinna för tredje gången när Hässelbyloppet avgörs på en snabb 10 km-bana på söndagen.
2016 var Adhanom fjärde man i tidernas snabbaste Hässelbylopp, besegrad av tre löpare från Etiopien.

40-årige Adhanom, som kommer från Eritrea, har dominerat svensk löpning på distanser mellan 10 000 m och halv maraton (21,1 km) de senaste åren. Det har blivit inte mindre än tolv SM-guld sedan 2015. Vid Göteborgsvarvet i våras säkrade Adhanom sitt tredje raka SM-guld på halv maraton. Att formen fortfarande är fortfarande god visade Adhanom genom att vara tvåa i Stockholm Halvmarathon för ett par veckor sedan.
Nu springer Adhanom Hässelbyloppet som en uppladdning inför terräng-SM som avgörs om tre veckor. 2016 blev det SM-guld på 4 km och silver på 12 km.

– Hässelbyloppet är ett perfekt lopp att köra inför terräng-SM. Bra att få ett snabbt lopp på 10 km inför terrängen.
Om Adhanom lyckas ta sin tredje raka seger har han ändå en bit kvar till Erik Sjöqvist från Enhörna som är den mest framgångsrika deltagaren i Hässelbyloppet genom tiderna med sju segrar åren 2000– 2009.
Adhanom utmanas närmast av två SM-vinnare från Stockholm; Martin Öhman från arrangörsklubben Hässelby som överraskande bliv svensk mästare i maraton i våras och årets SM-etta på 5 000 m Daniel Lundgren  från Tureberg.

Hanna Lindholm från Huddinge är ett starkt namn i damklassen. Hon har sprungit bra på just 10 km i år; SM-tvåa 10000 m bana och SM-fyra 10 km landsväglöpning.31-åriga Ida-Maria Nicklasson från Finspångs AIK gör en intressant start. Hon har överraskat stort på längre distanser i år; SM-tvåa i halvmaraton, SM-fyra i maraton och tvåa på 30 km i Lidingöloppet för två veckor sedan.

Hässelbyloppet, som arrangerades för första gången redan 1915, är ett av landets snabbaste10 km-lopp. Tusentals löpare har genom åren noterat nya personbästa på den snabba banan genom Hässelby, Råcksta och Vällingby i nordvästra Stockholm. Nära sex tusen löpare är anmälda till årets tävling. 38 procent av dem är kvinnor.