16 000 tjejer i Vårruset Stockholm

Onsdag 23 maj och torsdag 24 maj avgörs Vårruset i Stockholm. Drygt 16 500 tjejer är anmälda till de två största loppen i serien som avgörs på 21 orter runt om i Sverige. Loppen i Stockholm har start och mål vid Stora Skuggan på Norra Djurgården, Artisten och programledaren Marie Serneholt är konferencier och peppar alla tjejerna tillsammans med DJ Anna Korsgren.

Vårruset har lockat 3 152 800 kvinnor sedan starten 1989. 2018 går Vårruset på 21 orter runt om i Sverige. Starten gick i Malmö den 2 maj och turnén avslutas i Östersund den 13 juni. Närmare hundratusen kvinnor beräknas springa, jogga eller gå Vårrusets 5 kilometer i år. 
–Jag älskar att Vårruset har satt så många tjejer i rörelse. Så opretentiöst. Rörelseglädjen sätter sig i både kroppen och knoppen. Vi blir starkare. Och gladare. Tillsammans.
Så säger journalisten och författaren Hillevi Wahl – som själv sprungit över 20 Vårruset runt om i Sverige, och deltar även i år i Stockholm.

När Vårruset startade 1989 var 15 000 tjejer anmälda till sex olika orterna. Elva år senare, år 2000 hade Vårruset vuxit rejält och gick på 14 orter runt om i landet. Och i år går Vårruset för första gången på 21 orter.
–Alla tjejer kan delta i Vårruset, oavsett om du är vältränad eller nybörjare. Så har det varit ända sedan starten och det är en av anledningarna till att Vårruset har kommit att spela en stor roll för kvinnors hälsa i Sverige. Det är många som berättar om hur Vårruset blivit startskottet mot ett sundare liv, det känner vi oss oerhört stolta över, Louise Fredriksson, ny projektledare för evenemanget.

Miljoner till Barncancerfonden

­– Förra året samlade Vårruset tillsammans med sina deltagare in 1,6 miljoner kronor till Barncancerfonden. Vi räknar med minst samma summa i år. Utöver samarbetet med Barncancerfonden går det överskott som Vårruset genererar till hundra procent tillbaka till idrotten via de lokala arrangörsklubbarna, något många inte känner till, säger Vårrusets marknadschef David Fridell.